AB'den Coğrafi İşaret Tescili Alan İki Ürünle Gururlanıyoruz!

Mut zeytinyağı ve Kırkağaç kavunu, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alarak önemli bir başarıya imza attı.

AB'den Coğrafi İşaret Tescili Alan İki Ürünle Gururlanıyoruz!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mut zeytinyağının Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili alan 37. ürün, Kırkağaç kavununun ise 38. ürün olduğunu duyurdu.

Hisarcıklıoğlu, sosyal medya hesapları üzerinden bu konudaki gelişmeleri paylaştı. Mut zeytinyağının AB'den coğrafi işaret tescili almalarının önemli bir başarı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu gelişmenin hem Mersin hem de Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

Hisarcıklıoğlu, Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Sezer ile Yönetim Kurulu, Oda Meclisi ve bu başarıda emeği geçen herkesin kutlanması gerektiğini vurguladı. “Dünyada çok az coğrafyaya ait olan bu çeşitlilik bizim için büyük bir değer. TOBB ve oda-borsa camiası olarak yerel ve coğrafi işaretli ürünler üzerinde yoğun çalışmalar yürütüyoruz. AB sürecinde incelemeleri devam eden 70 coğrafi işaret ve 3 geleneksel ürün hakkında çalışmalarımız sürüyor.” şeklinde konuştu.

Kırkağaç kavunu hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, bu ürünün AB'den coğrafi işaret tescilini alarak 38. ürün olarak kaydedildiğini dile getirdi. “Bu durum Manisa'ya ve ülkemize hayırlı olsun. Başarılı olan herkesi tebrik ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.

AB'DEN COĞRAFİ İŞARET ALAN ÜRÜNLER

Türkiye'nin AB'den coğrafi işaret tescili kazanmış ürünleri arasında şunlar yer alıyor:

"Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi, Maraş tarhanası, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Osmaniye yer fıstığı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri, Söke pamuğu, Manisa mesir macunu, Gaziantep menengiç kahvesi, Silifke yoğurdu, Aydın memecik zeytini, Erzincan tulum peyniri, Aydın çam fıstığı, Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Gaziantep fıstık ezmesi, Mut zeytinyağı, Kırkağaç kavunu."