Karpuz Kabuğundan Efsanevi Reçel! Atmayın, Kavanoza Dönüştürün!
Yaz aylarının simgesi karpuzun sıklıkla atılan kabukları, geleneksel bir yöntemle lezzetli bir reçel haline geliyor. Hem israfı engelleyip hem de sofralara nostaljik bir hava katmayı başaran karpuz kabuğu reçeli, doğa dostu mutfakların favorisi olmaya aday.

Yaz mevsiminin en popüler ferahlatıcılarından biri olan karpuz, sofralarımızda hâlâ önemli bir yere sahip. Fakat sıklıkla atılan karpuz kabukları, mutfaklarda aslında kayda değer bir hazineyi barındırıyor: Karpuz kabuğu reçeli! Bu reçel, geri dönüşümün en lezzetli versiyonu olarak israfı azaltırken, damağınızda farklı bir tat bırakıyor.
GEREKEN MALZEMELER
350 gram karpuz kabuğu (yaklaşık 2-3 dilim)
1 tatlı kaşığı karbonat
Yarım limonun suyu
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su (yaklaşık 800 ml)
6-7 adet karanfil
1 çubuk tarçın
Yarım limon kabuğu
Su (kabukların bekletilmesi için)
HAZIRLANIŞI
- Karpuz kabuğu reçeli hazırlarken, ilk olarak karpuz kabuğunun kırmızı kısmını bıçakla kesip alalım.
- Ardından, yalnızca beyaz kısmı kalacak şekilde yeşil dış tabakayı soyacak yardımıyla soyalım.
- Sonrasında kabukları küçük küpler halinde doğrayalım. Tüm kabukları doğradıktan sonra uygun bir kapta biriktirelim.
- Üzerine karbonat, limon suyu ekleyip, üzerini geçecek kadar su ile doldurarak bu karışımı 1 saat bekletebiliriz.
- Bekleme süresi tamamlandıktan sonra, karpuz kabuklarını süzgeçten geçirip iyice durulayalım.
- Diğer bir yandan, bir tencereye toz şeker, karanfil, tarçın, limon kabuğu ve suyu alarak reçelin şerbetini kaynatalım.
- Şerbet kaynadıktan sonra, doğradığımız kabukları ekleyip yaklaşık 1 saat boyunca pişirelim.
- Bir saat pişirdiğiniz karpuz kabuğu reçelini, dilediğiniz zaman sıcak olarak kavanozlayabilir ya da soğuduktan sonra taze olarak tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun!